A Szürke-gleccser jégtakarójának egy hihetetlenül nagy darabja látványosan letörik és felborul Dél-Patagóniában, Chilében. A Szürke-gleccser jégtakarója a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség változása miatt csökken. A gleccser a "Dél-Patagóniai jégmező" része, amely a világ 2. legnagyobb összefüggő extrapoláris jégmezője, és Dél-Amerika legnagyobb édesvíztározója.

A Szürke-gleccser híres a nyári őrült gleccserfal-omlásokról, amikor nagy - gyakran akár 30 m magas - jéghegyek törnek le a gleccserről, és omlanak a Szürke-tó vizébe. Az ilyen gleccserborulások hatalmas hullámokat keltenek, a víz gyakran több tucat méter magasra csapódik fel. Maga a gleccser körülbelül 6 km széles, és átlagosan több mint 30 m magas a víz felszíne felett.

Szerencsére senki sem sérült meg, mivel a hajók biztonságos távolságban maradnak a gleccsertől (nem véletlenül).

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(Via)